Embedded Software, wat is het en waarvoor gebruik je het?

Wat hebben een digitaal horloge, een elektrische fiets en een robotarm met elkaar gemeen? Misschien raad je het al: ze maken allen gebruik van Embedded Software. 

De drie voorbeelden die hierboven zijn genoemd beschikken alledrie over een embedded systeem. Embedded betekent letterlijk “ingebed” of “ingezet”, een embedded systeem is dus een systeem dat ergens in zit. Vaak gaat het hierbij om een product dat aangestuurd wordt door het systeem. Een elektrische fiets zou zonder zijn embedded systeem geen trapondersteuning bieden en een robotarm zou niets meer zijn dan een veredeld deel van een paspop. Het embedded systeem zorgt er dus voor dat deze producten als het ware slimme producten worden, dankzij geïmplementeerde elektronica. Om uit te leggen wat ingebedde software dan is, verdelen we het systeem op in twee delen: Software en Hardware.

Het verschil tussen embedded software en hardware

Om dit eenvoudig uit te leggen gebruiken we het digitale horloge als voorbeeld. Wanneer je het horloge open schroeft zie je verschillende componenten: een moederbord, kabeltjes, een scherm en wat lampjes. Deze componenten, die je kunt zien en kunt aanraken, noemt men de hardware. Echter zou je wanneer je deze onderdelen aan elkaar koppelt, nog niet gelijk een werkend horloge hebben. Je hebt het enkel de mogelijkheid gegeven te kunnen functioneren als een horloge, mits het zou weten hoe. In tegenstelling tot bijvoorbeeld mensen hebben deze onderdelen niet de gave zichzelf aan te sturen of zelf te bedenken hoe iets gedaan moet worden. Hiervoor is software nodig. Software is hetgeen dat je niet ziet, maar dat zo geprogrammeerd is dat het de hardware aanstuurt haar taken juist uit te voeren. Net zoals dat wij wanneer we een slok drinken willen nemen, een signaal sturen naar onze hand om ons glas op te pakken.

Dus, kort gezegd:

Hardware zorgt ervoor dat een digitaal horloge een tijd op het scherm kan weergeven.
Software zorgt ervoor dat het horloge dit weet en de juiste tijd daadwerkelijk weergeeft.

Hoe werkt embedded software?

“Normale” software richt zich op het uitvoeren van taken op bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. Het richt zich op apparaten die al gebruik maken van software om überhaupt bestaansrecht te hebben, maar voegt hier vervolgens iets aan toe. Het artikel dat je nu leest is gemaakt met software om weergegeven te worden op jouw computer-, telefoon- of tablet scherm, dat aangestuurd wordt door de software van het bedrijf dat jouw apparaat heeft gemaakt. Als wij de software voor het maken van dit artikel niet gebruikt hadden, had jij dit artikel misschien niet gelezen, maar had je je apparaat verder volledig kunnen gebruiken.

Embedded software is echter een hele andere tak van sport. Het richt zich namelijk op het aansturen van de hardware van een bepaald product, dat zonder de aanwezigheid van deze software haar taak niet kan uitvoeren. Het digitale horloge dat we eerder benoemden zou zonder software niet weten hoe laat het is, maar ook niet hoe tijd in zijn geheel werkt. Een robotarm zou er zonder embedded software maar slapjes bijhangen, ondanks de vele componenten die erin zitten. De Elektrische fiets zou haar elektrische functie niet goed kunnen gebruiken, omdat ze niet begrijpt hoe de energie van de accu zou moeten worden verdeeld. Kortom: zonder Embedded Software zouden elektronische apparaten hun complete bestaansrecht verliezen.

Waarvoor gebruik je Embedded Software?

Ingebedde software kan enorm breed worden ingezet, maar in de basis wordt het gebruikt om producten “slim” te maken. Dankzij de aansturing die zij levert kunnen producten hun taken uitvoeren en kunnen zij ons dagelijks leven vergemakkelijken. Stel je eens voor dat je wasmachine niet zou weten wanneer de was klaar is, dan zou je alsnog zelf voor het raampje moeten gaan zitten en om de zoveel tijd moeten kijken of die vlek nu eindelijk uit je shirt verdwenen is.

Een groot voordeel van het gebruiken van Embedded Software, is dat het producten een veel langere levensduur geeft doordat zij een update kunnen krijgen. Een mooi voorbeeld hiervan is autofabrikant Tesla. Haar hypermoderne auto’s zitten vol met software, welke om de zoveel tijd geüpdatet wordt. Hierdoor kan dezelfde auto om de zoveel tijd nieuwe functies krijgen, zonder dat de auto ingeruild of teruggebracht hoeft te worden. Dankzij de Embedded Software kan een product dus met de tijd meegaan, waardoor de levensduur verlengd kan worden. De elektrische fiets zou zomaar een update kunnen krijgen waardoor hij vele malen zuiniger met de accu omgaat. Als deze update er niet was geweest had dit resultaat alleen behaald kunnen worden door onderdelen van de fiets te vervangen of door een volledig nieuw model te kopen!

Embedded Software development

Voor de meeste Embedded Systems is er een nauw samenwerkingsverband tussen hardware en embedded software of worden beide door dezelfde persoon gemaakt.  Is dit een grote stap om te maken en wil je gewoon een product hebben, dan kan je dit door verschillende bedrijven laten doen. The Inventors Company heeft zowel hardware-, software- en mechanica specialisten in huis die nauw met elkaar samenwerken om jou snel een werkend prototype te overhandigen. Ben je benieuwd naar onze services, aarzel dan niet en neem contact met ons op voor een gratis gesprek!

Gesprek inplannen