Als het goed is weet je nu wat (Rapid) Protoyping is en waarvoor je het gebruikt. De volgende stap is bekijken hoe prototyping werkt! Het maken van een prototype kan op verschillende manieren, maar wat heb je er eigenlijk voor nodig? Hier lees je alles over deze kwestie! om te beginnen nemen we een kijkje naar de verschillende technieken die er zijn voor het maken van een prototype
SLA of STL (StereoLithoGrafie): Hierbij wordt een laser of andere UV-rijke lichtbron gebruikt voor het polymeriseren (uitharden) van vloeibare harsen
FDM (Fused Deposition Modeling): De meest bekende variant hiervan is 3D-printen. Hierbij komt er verhitte kunststof uit een spuitmond, die laagsgewijs patronen uitspuit tot er een 3D-model ontstaat.
LOM (Laminated Object Modeling): Hierbij wordt het model omgezet door vellen papier of kunststof uit te snijden en op elkaar te lijmen. Het eindproduct lijkt hierdoor vaak houtachtig.
SLS (Selective Laser Sintering): Hierbij snijdt een laser doorsnedes van het virtuele model uit metaalpoeder. Ook hierbij wordt het model laag voor laag opgebouwd.
CNC: In tegenstelling tot bovenstaande processen, waarbij steeds wordt toegevoegd, wordt er bij traditioneel CNC-gebruik juist steeds materiaal verwijderd. Hierbij wordt er begonnen met een groot stuk materiaal waar hetgeen dat niet nodig is verwijderd wordt door bijvoorbeeld snijden, slijpen of boren. Hierdoor is dit een subtractief proces.
Het is niet verstandig om gelijk een tastbaar product te willen hebben, zonder dat je je idee grondig uitgewerkt hebt. Je prototype is immers bijna niet te onderscheiden van je eindproduct, dit betekent dat hij goed doordacht moet zijn. Dit wil je ten eerste om zo goed mogelijk feedback op je ontwerp te kunnen geven en als tweede omdat ook het maken van prototypes tijd en geld kost; hoe beter je bent voorbereid, hoe minder dit kost. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je idee goed visueel is weergegeven door een mechanisch ontwerp te maken en verzamel grove feedback door middel van een MVP.
Het maken van een goed prototype is helaas niet binnen 5 minuten gedaan. Het prototype zelf kan je op verschillende manieren maken, de meestgebruikte manier is met een 3D-printer, maar het zou in theorie ook met de hand kunnen. Dit zal je wel meer tijd kosten en de vraag is maar net of je een mooi afgewerkt resultaat krijgt. Uiteindelijk wil je een ontwerp dat iedereen aan wie je het laat zien omver doet blazen!
Het is vooral belangrijk dat je goed nadenkt over het proces van het ontwikkelen van jouw prototype. Zorg ervoor dat je weet wat het doel ervan is en welke functies en eigenschappen erin verwerkt moeten worden. Een goed begin is het halve werk en dit geldt zeker voor het ontwikkelen van je (eerste) prototype.
Bedenk bij jezelf wat het doel gaat zijn van dit prototype. Wil je weten hoe je doelgroep reageert op het ontwerp van je product, of wil je echt testen of het product volledig werkt als hoe jij het in gedachte had? Stel een lijstje op waarin de eisen staan waaraan jouw prototype moet voldoen en onderzoek hoe je aan al die eisen kunt gaan voldoen. Als je een app gaat ontwikkelen kan je bijvoorbeeld de reactie van je doelgroep testen door de app op papier na te maken, zo hoef je helemaal geen verstand van coderen te hebben en kan je toch belangrijke feedback ontvangen. Zo’n simpele “doe-het-zelf”-oplossing zal echter niet werken als je dieper op de functionaliteiten van je product wilt ingaan. In zo’n geval kan je beter ondersteuning zoeken bij een partij die verstand heeft van wat jij wilt gaan doen. In ons volgende artikel lees je hoe jij van jouw prototype een succes maakt!
Plan een gratis adviesgesprek met een van onze embedded consultants.
Ontdek vandaag nog hoe jouw opdracht in een stroomversnelling gelanceerd kan worden.
Bel ons
Mail ons
App met ons
of chat met ons
Eindhoven
HeadQuarters
Het Eeuwsel 57
5612 AS Eindhoven
Copyright © 2021 | the inventors company