Hoe maak je een succesvol prototype?

Hoe maak ik van mijn prototype een succes?

Je hebt het al helemaal in gedachte, jouw idee gaat werkelijkheid worden! Het enige wat je nu nog nodig hebt is een fantastisch prototype om dit ook aan de rest van de wereld te laten zien. Je weet inmiddels         wat Prototyping is en hoe Prototyping werkt, maar hoe zorg je ervoor dat jouw prototype voldoet aan de hoge standaarden van jouw idee? Hierin spelen verschillende factoren een rol. In dit artikel zorgen we ervoor dat jij klaar bent voor het maken van jouw (eerste) prototype!

Waar moet mijn prototype aan voldoen?

Allereerst is het belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben wat je precies wilt. Vaak is het probleem bij minder succesvolle prototypes of producten niet dat ze te weinig, maar juist te veel functies hebben. Niet ieder product hoeft het aantal functies van een iPhone te evenaren. Simplicity = Key is een regel die zeker bij het ontwikkelen van je prototype opgaat. 

Schrijf de functies op die jouw product moét hebben, orden deze van meest naar minst belangrijk en laat alle functies die weinig tot geen toegevoegde waarde hebben voor nu even links liggen. Je kunt pas een kers op de taart leggen als je eerst een taart hebt gebakken!

 

Waar kan ik een prototype laten maken?

Vervolgens is het belangrijk dat je bedenkt waar je jouw prototype wilt laten maken. Welke Techniek wil je gebruiken om jouw prototype te maken? er zijn veel verschillende soorten technieken met ieder hun voor en nadelen. Wil je online je ontwerp inzenden om vervolgens het product thuis afgeleverd te krijgen? Of kies je ervoor om samen te werken met een lokale partij, waar je fysiek langs kan gaan en vooraf de vele opties samen kunt doornemen? 

Ook niet geheel onbelangrijk is de vraag of je een vreemde zomaar jouw geweldige idee toe wilt vertrouwen. Misschien is het wel een idee dat gemakkelijk gestolen kan worden en heb je er nog geen patent op. In dit geval wil je misschien toch liever eerst samen een NDA ondertekenen. Zoals je ziet zijn ook zaken die buiten je prototype om liggen, van grote invloed voor de kans van slagen ervan.

 

 

Hoe weet ik dat mijn prototype goed werkt?

Het eerste moment waarop je de proef op de som neemt, is wanneer je het prototype voor het eerst in handen hebt. Komt dit overeen met jouw idee? Is dit wat jij de wereld wilt bieden? Als het antwoord op deze vragen “JA!” is, ben je klaar voor de mening van anderen.

De beste manier om uit te vinden of je een goed prototype hebt, is door het te achterhalen bij de mensen die jouw eindproduct moeten gebruiken. Belangrijk is hierbij dat je de diepte ingaat, geen gesloten vragen stelt en doorvraagt op de antwoorden. Hoe voldoet het aan hetgeen dat zij verwachtten? Wat kan er beter? Waarin blinkt het volgens hen uit? En zien zij problemen die zij nu zien als blijvend, of denken ze dat deze verholpen kunnen worden? Zorg ervoor dat je in deze fase alleen nog vragen hoeft te stellen over het prototype, niet over het product zelf. Als het goed is heb je eerder al getest hoe mensen reageren op jouw productidee.

Bijvoorbeeld: Als jij de wereld wilt verrijken met een nieuw product: een fietsbel en fietslamp tegelijk. Je laat je prototype maken en gaat ermee naar een groep scholieren toe, die fietsen immers iedere ochtend in het donker naar school. Je geeft ze het prototype en begint ze te ondervragen. Een groede vraag zou nu zijn: Hoe vind jij dat beide functies, die van de bel en van het licht, verwerkt zijn in dit nieuwe product? Een verkeerde vraag zou zijn: Wat vind je van deze combinatie, een fietsbel én lamp tegelijk?

Gesprek inplannen