Heb je dit wel eens meegemaakt: je hebt een geweldige ingeving voor een nieuw of verbeterd product, maar je hebt geen idee hoe je dit idee tot werkelijkheid kunt brengen. Het lijkt altijd zo makkelijk, zomaar een product op aarde zetten, totdat je het zelf moet gaan doen. Maar wat is Rapid Prototyping nou precies?
We kunnen je een ding verklappen: Het maken van een nieuw product is meestal echt geen kinderspel. Natuurlijk zijn er eenvoudige producten die makkelijker te realiseren zijn, maar waar tegenwoordig veel uitvindingen een technisch aspect hebben, is enige kennis hiervan vaak een vereiste. Gelukkig zijn er genoeg mensen die dit hebben en je hierbij kunnen helpen! Het is wel van belang dat je niet zomaar lukraak partijen benaderd met het eerste beste idee dat in je opkomt. Daarom laten wij jou zien hoe je een vliegende start kan maken met de ontwikkeling van jouw product!
Een belangrijke factor die meespeelt in of jouw product wel of niet zal slagen, is de manier waarop je het ontwikkelproces aanpakt. Het is belangrijk dat je goed doordacht te werk gaat, deel het proces op in kleine stappen en je zult zien dat je het jezelf zo een stuk gemakkelijker maakt. Begin met goede brainstormsessies over wie jouw product zal dienen en wat het precies moet kunnen. zorg dat je een schets hebt van jouw product, in eerste instantie wellicht op papier, maar uiteindelijk in ieder geval digitaal. Wanneer je het idee (digitaal) hebt uitgetekend en je snel de stap wilt zetten naar een eerste fysieke tastbare versie, kan Rapid Prototyping een goede oplossing voor je zijn.
Prototyping is een term die de laatste jaren een flinke opmars heeft gemaakt. Het is een nieuwe techniek die het omzetten van digitale ontwerpen tot echte producten snel en gemakkelijk mogelijk maakt. Dit kan erg handig zijn voor verschillende beroepen, waaronder (product) ontwerpers, architecten en kunstenaars. Om te begrijpen hoe Rapid Prototyping werkt, leggen we eerst uit wat een prototype is.
Een prototype is de eerste versie van jouw product die vrijwel identiek is aan hoe het eindproduct zal zijn, maar zonder het dure fabricageproces. Een prototype is het ideale middel om te kijken of het product voldoet aan je verwachtingen en om kritische feedback te kunnen leveren. In je handen zie je het product immers op een andere manier dan op je beeldscherm! Je kunt op deze wijze fysiek testen hoe het product oogt, voelt en werkt. Zo kan je tot inzichten komen die tot voorheen nog onbekend waren.
Afhankelijk van de techniek die je gebruikt, kan jouw prototype op verschillende wijzen zijn opgebouwd. Ook de grootte en de complexiteit van jouw product speelt hierbij een rol. Een klein ontwerp kan zo bijvoorbeeld uit maar een onderdeel ontstaan, terwijl grote complexere ontwerpen tientallen of honderden verschillende onderdelen kunnen bevatten. Belangrijk is dat je het prototype zo eenvoudig mogelijk probeert te houden, je wilt dus altijd liever zo min mogelijk onderdelen gebruiken om je kosten laag te houden!
De naam verklapt het al enigszins, bij rapid prototyping gaat het erom dat je snel een prototype in handen hebt. Dit kan op verschillende manieren, maar een van de meest voorkomende is 3D-printen. met een 3D-printer kan je je digitale ontwerpen omzetten tot tastbare producten! Omdat een 3D-printer het product compleet zelf maakt en dus niet uit een bestaande vorm haalt, kan dit erg accuraat, snel en efficiënt gebeuren.
De traditionele printer is een 2D printer, door zowel horizontaal als verticaal over het papier te bewegen kan deze letters en vormen uitprinten op vlakke materialen. Een 3D-printer heeft echter nog een extra dimensie, hij kan namelijk zijn spuitkop ook omhoog en omlaag bewegen, waardoor je meerdere lagen bovenop elkaar kunt printen. Zo kan je dus een driedimensionaal ontwerp maken, dat eigenlijk uit heel veel tweedimensionale lagen bestaat.
Het gebruikmaken van fysieke prototypes brengt veel voordelen met zich mee. Zo kan je veel gerichter feedback geven omdat je het product daadwerkelijk kan vasthouden en gebruiken. Daarnaast is deze methode vele mate efficiënter, accurater en vaak ook goedkoper dan het compleet zelf in elkaar zetten van een prototype. Je kunt verbeteringen tegenkomen die je op een beeldscherm niet had opgemerkt en welke in een later stadium veel kosten met zich mee hadden kunnen brengen. Een goed prototype is het bewijs dat je op het juiste pad zit!
Kan jij niet wachten om een prototype uit de grond te stampen? Ga goed voorbereid aan de slag en lees hier wat je nodig hebt voor het maken van een prototype!
Plan een gratis adviesgesprek met een van onze embedded consultants.
Ontdek vandaag nog hoe jouw opdracht in een stroomversnelling gelanceerd kan worden.
Bel ons
Mail ons
App met ons
of chat met ons
Eindhoven
HeadQuarters
Het Eeuwsel 57
5612 AS Eindhoven
Copyright © 2021 | the inventors company